Az egyszerű mechanikai problémáktól kezdve, LCD panel cseréken, akkumulátorokon át az alaplap és BGA javításokig. A laptop javításhoz szükséges legmodernebb készülékekkel és hatalmas tapasztalattal rendelkezünk. Szinte minden készülékhez biztosítani tudjuk a szükséges  szerviz alkatrészeket.

 Az áramkörök modern és helytakarékos tokozásának származéka a BGA tokozás. Ebben az áramkör általában egy 2-4cm szélességű és 2-5mm vastag kemény lapkában foglal helyet. Ezen lapka alján aranyozott kör alakú, síkba csiszolt érintkezők találhatók, melyekre a gyártás utolsó fázisaként óngömböket visznek fel. Ezen óngömbök száma 300-700 db is lehet, átmérőjük pedig általában 0,6 mm. A lapka ezen óngömbökön keresztül kapcsolódik a nyák lemezen található rézforrasztási szemekhez, mintegy szendvics szerkezetet alkotva. Mivel a nyák lemez vastagsága általában 1,5 mm, és elég nagy felületű, az így ráforrasztott áramkör, mechanikai csavaró-nyíró erő hatására, egy-két forrasztása elengedhet vagy elpattanhat, ezáltal véletlenszerű hibákat (lefagy, nem indul csak nyomkodásra, stb.) okoz.

A kontaktus elvesztését általában az alábbi 5 dolog egyike váltja ki:

  1. A nyák a gyártásakor nem volt szennyeződésmentes, ezáltal a forrasztóón nem tudott megkapaszkodni a réz fólián, és az így kialakult gyenge fizikai teherbírású kötés idővel elenged.
  2. Az áramkör forrasztásakor nem terült szét homogénen a forrasztást elősegítő ún. folyasztó-szer, és az előző pontban leírt hiba keletkezik.
  3. A forrasztáskor használt hőkamrában nem volt egyenletes a hőáramlás, így hidegebb zónák keletkeztek, ezáltal úgynevezett hideg forrasztás keletkezett, aminek fizikai szilárdsága jóval gyengébb, és előbb-utóbb elpattan.
  4. Magáról az áramkörről válik le az ón golyó, letépve ez által a néhány mikron vastag aranyozást is az érintkező szigetről.
  5. A túl keskenyre hagyott érintkező sziget a nyákon felszakad a hordozóról és elszakad.

Az első 3 esetben az áramkör újraforrasztható speciális cél géppel eltávolítás nélkül, de ez korántsem veszélytelen manőver. A megbízható forrasztáshoz az egész áramköri lapkát a nyáklemezzel együtt 220-240 fokon kell tartani legalább 10-12 másodpercig. Az áramkör maximum 250 fokot visel el, és azt is csak néhány alkalommal. Általánosságban elmondható, ha az így újraforrasztott alaplap kibír 1-2 hónapot, akkor már nem lesz vele többet baj. Egy ilyen folyamat általában 4-5 munkaórát tart, a szétszedéssel, teszteléssel és összerakással együtt. Mivel fennáll az áramkör teljes tönkremenésének a lehetősége, erre a munkafolyamatra nem tudunk garanciát vállalni, csak abban az esetben, ha egy új áramköri lapkát tudunk az alaplapra forrasztani a régi helyére. A 4 és 5 pontban felsorolt hibák csak teljes ki és beforrasztással oldhatók meg, ilyen esetben az áramköröket tudjuk újragolyózni, ám ez is költséges és időrabló folyamat. Csak végszükség esetén tanácsoljuk, mivel a kiforrasztás, újragolyózás és beforrasztás hőterhelése tönkreteheti az áramkört, ezáltal fölösleges idő és pénzköltségessé téve az egész javítást.

Ismervén az eddigieket, Önnek két választása van. Vagy beszerzünk egy új, vagy működőképes használt alaplapot, amin esetleg ugyanez a hiba előbb utóbb felléphet a rossz mechanikai konstrukció miatt, valamint igen magas az ára, vagy megpróbáljuk a fent leírt újraforrasztást, amire 30 nap garanciát adunk sikeres munkavégzés esetén. Az átforrasztástól NEM garantáljuk, hogy megjavul a készüléke, de kb. 80% esély van rá. Ha nem sikerül, akkor egy bevizsgálási díjat kell kifizetnie (a készüléket szétszedjük, forrasztjuk, összerakjuk, teszteljük, tehát dolgozunk vele nem keveset!). A 30 nap után esetlegesen meghibásodott alaplapot is rugalmasan kezeljük, megpróbálunk mindent amit lehet, de elképzelhető, hogy többet nem fog működni a sokadik újraforrasztás után. Az ilyen visszahozott alaplapok kb. 2% romlik el úgy, hogy a továbbiakban már nem tudjuk ismét életre kelteni. Reméljük, e leírás megismerésével, el tudunk kerülni számos félreértést és tévhitet, ami ezzel a speciális javítással kapcsolatos, és könnyebbé tudjuk tenni a döntést, a szolgáltatás megrendelését illetőleg.

Notebook javítás árai